16.1.2012

LUT B-asteet suoritettu!

Jeppe debytoi luolakoirien taipumuskokeessa Karttulassa la 14.1.2012 loistavin tuloksin: B 43 pistettä ja päivän Lupaavin Koira -palkinto. Kokeen järjesti savolaisella leppoisuudella erinomaisen hyvin Itä-Suomen Mäyräkoirat ry. Jos luolakoirien taipumuskoe ei ole entuudestaan tuttu, kokeen kulkuun voi tutustua Kennelliiton sivuilla.

Tuomari Jukka Kinnunen arvioi Jepen suoritusta näin: 
"Ahdinkoputken läpäisy vaivaton. Tyhjän luolan tarkistus muriseva, vajaa (-1p; yksi pesä jäi tarkistamatta). Riistakoe: Koira innokkaasti luolastoon. Raivoisa haukku luukulla. Luukkujen avauduttua kettu oikeaan päätepesään. Koira käyttää hetken hakupesässä, jona aikana kettu siirtyy vasempaan päätepesään. Koira seuraa ja aloittaa määrätietoisen ja kiivaan lähestymisen pyrkien ketun pelotehyökkäyksistä huolimatta samaan tilaan. Koe keskeytetään eläinsuojelullisista syistä. Kiivasluonteinen luolakoira." Kokeen kesto 1 minuutti.

Tyhjän luolan tarkistus oli tosiaan erikoinen, Jeppe ärisi kaikissa pesissä. Yleisöllä oli hauskaa, sillä koiran edetessä luolastossa kuultiin kyllä varsin selvästi, mitä sillä oli mielessä ;-) 

Kokeen jälkeen käytiin vielä tekemässä luonnonluolan tarkistus, jonka Jeppe suoritti hyväksytysti. Tunnelmat olivat huipussaan, vaikka päivä olikin ollut pitkä ja koko porukkaa meinasi viluttaa enemmän tai vähemmän ulkotiloissa vietettyjen tuntien jälkeen. Majoituimme 10 minuutin ajomatkan päähän Eevantaloon, jossa ohjelmassa oli sapuskaa ja saunomista. Mukava majapaikka, kiva omistaja ja ihan kohtuulliset hinnat. Voin suositella lämpimästi! 

Sunnuntain kokeeseen lähdettiin toiveikkain mielin edellispäivän säpäkän suorituksen jälkeen. Ja tällä kertaa tulikin sitten oikein mallikas LUT B 44 pisteen suoritus, jota tuomari Tomi Tarvainen arvioi näin:
"Ahdinkoputken läpäisy hyvä. Tyhjän luolan tarkistus täydellinen, lähes äänetön. Riistakoe: Koira nopeasti luukulle. Luukulla hyvä haukku. Luukun auettua kettu siirtyy oikeaan peräpesään. Koira seuraa nopeasti aloittaen painostuksen ketun lähietäisyydellä. Koe keskeytetään eläinsuojelullisista syistä." Kokeen kesto 1 min. 

Olimme suoritusjärjestyksessä ihan alkupäässä, joten loppupäivä kului sitten tulosten lukua odotellessa. Pakkanen paukkui ulkona -15 C tienoilla ja Teemu piti autoa ja koiraa lämpimällä autoilemalla ympäriinsä. Itse seurasin pikkupakkasessa entisessä navetassa melkeinpä kaikkien viidentoista koirakon suoritukset. Taipumuskoetta on mukava seurata, kun kyseessä ei ole kilpailu, ja kaikki kannustavat vilpittömin mielin toistensa koiria. Suurin osa koiranohjaajista tsemppasi koiraansa ahdinkoputkeen (kavennettu aloitustunneli) tosi mukavasti, koiria ei (muutamaa yksittäistä tapausta lukuunottamatta) mitenkään pakotettu tai painostettu. Toki koirien vieteissä oli selvästi eroa, ja ahdingon vauhdilla selvittäneet koirat työskentelivät selvästi muita rohkeammin kettua painostaen.

Loistavien järkkäreiden ansiosta pääsimme kokeen jälkeen kokeilemaan vielä hiekkaesteen kaivamista A-astetta varten. Ensin tehtiin vähän matalampi hiekkakasa, jonka läpi Jeppe kaivoi vaivatta. Sitten kokeiltiin ns. tavallisen korkuisella hiekkakakulla. Jeppe aloitti kaivamisen, tuumaili ja vinkui hetken ja puski sitten vauhdilla hiekkakasan läpi ketun luo luukulle. Nyt siis ollaan melkein valmiita A-asteen kokeeseen Oulussa 18.3., vain yksi pikkujuttu eli yli 15 kk ikäisenä saavutettu näyttelytulos (vähintään H) puuttuu!

Niinpä eilen Jepestä pestiin ketunkakat pois ja tänään koiraparka pääsi päällimmäisistä karvoistaan. Trimmausta täytyy ehkä vielä vähän jatkaa, edellisestä trimmauskerrasta on sen verran aikaa, että trimmaajakin on taas vähän ulapalla. Keuruun ryhmänäyttelyä 4.2. ollaan nyt katsottu "sillä silmällä", ilmoittautumisaikaa olisi vielä pari päivää. Näyttelyyn meno ei suoraan sanottuna ihan kamalasti houkuttele, sillä Jeppe on ihan liian kiinnostunut muista koirista liikkuakseen fiksusti. Mutta onneksi se käyttäytyy hyvin pöydällä ja liikkumistakin ehditään vielä treenata, joten toivottavasti tavoiteltu H (hyvä) irtoaa. Majoitus järjestynee kätevästi Teemun vanhempien mökiltä Vilppulan tienoilta. Kilometrejä kertyy, mutta mitäpä sitä ei tuon karvakasan eteen tekisi! Kun katsoo alla olevaa kuvaa, on vaikea uskoa, että tuomari arvioi tämän koiran "kiivasluonteiseksi luolakoiraksi", vai mitä mieltä olette?

Repovaaran Baikal LUT B 43 p ja 44 p + päivän Lupaavin Koira -pysti

2 kommenttia:

  1. Onnittelut hienoista tuloksista! Lajista en ymmärrä mitään, mutta epäilemättä Jeppe on oikein hieno ja pätevä! :)

    VastaaPoista
  2. Kata, tää on niitä harvoja lajeja, joissa ihmisen tekemisillä ei ole juurikaan merkitystä. Koira menee siis ihan omien taipumustensa mukaan. Eka koe oli pistettä vaille maksimi ja toka koe maksimipisteillä. Seuraavaksi hieman vaikeampi A-asteen koe (+ näyttelystä vähintään se H), niin Jepestä tulee käyttövalio eli luolavalio FI KVA-L. Tämän helpommalla (ihmisen näkökulmasta) ei juurikaan taida valionarvoa irrota, toki edellyttäen, että koiralla on taipumukset kohdillaan. Ja Jepellähän on!

    VastaaPoista