22.3.2009

Niksi-parson, osa 1: Namit palkkiona

Koirankoulutusoppaiden mukaan koiran kouluttamisen perustana on koiran jakamaton huomio kouluttajaansa kohtaan. Koiran huomiokyky voi olla voitettavissa puolelleen vastustamattoman ihanilla herkuilla. (Parsonin omistajan huomio: mitä, onko sellainen edes mahdollista? Vrt. kuva - mitä parson katsoo - ei ainakaan herkkuja...)

Kannattaa muistaa pilkkoa herkut sellaisiksi annospaloiksi, että koiran on helppo nielaista ne, mutta myös ihmisen on helppo käsitellä niitä (liian pieni pala ei pysy hyppysissä). Suurin osa alla mainituista nameista on myös kätevä pilkkoa valmiiksi pieniin annospusseihin ja pakastaa; ne sulavat nopeasti käyttökuntoon huoneenlämmössä tai jääkaapissa.

Namien sisältämä energiamäärä pitää muistaa vähentää koiran päivittäisiä aterioita annostellessa. Lisäksi koirankoulutuksessa pätee vanha sääntö: nälkä on hyvä houkutin. Koiraa kannattaa siis kouluttaa ennen aterioita, jolloin namit maistuvat mainiosti tyhjään vatsaan.

Testattuja namivaihtoehtoja:

  • Frolic Complete -koiranruoka (varma herkku ja aika edullinen, yksi pala kannattaa pilkkoa neljään osaan)
  • Sydän tai maksa: keitä tuore sydän/maksa sen verran kypsäksi, että halkaistessa se ei punerra enää keskeltä. Anna jäähtyä ja pilko annospaloiksi. (Yllättävän siisti nami ja koiran mielestä ihan vastustamatonta, mutta saattaa aiheuttaa koiralle pahanhajuisia ilmavaivoja.)
  • Nakit (Edullinen, mutta ei ollut Jepen mieleen)
  • Juusto (Siisti käsitellä, ei maistunut Jepelle mutta jotkut koirat tykkäävät kuulemma kuin hullu puurosta)
  • Lihapullat (Eineksinä tai itse tehtyinä; sottaisia ja einespullat karmean hajuisia, mutta koira tykkää)

Lisäksi koiran palkkiona voi käyttää myös lempilelun antamista tai leikkimistä. Jeppe ei ole moisesta juurikaan innostunut, tosin me ihmisetkään emme varmaan ole osanneet leikkiä koiraa innostavalla tavalla. Perehdymme aiheeseen ja kerromme myöhemmin lisää kokemuksia!

Jotkut koiranomistajat vannovat ylistävästi naksuttimen käytön nimiin. Kerromme tästä lisää jos päädymme testaamaan naksutinta. Naksuttimen käytöstä on tehty monenlaisia oppaita ja netistäkin löytyy googlettamalla paljon vinkkejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti