25.1.2014

Lunta ja pakkasta

Nyt taidettiin saavuttaa meidän blogissa kyseenalainen ennätys eli pisin väli blogipostausten välillä. Pahoittelut meidän vakkarilukijoille (joista osa ehtikin jo kysellä uusien postausten perään) ja yritetään tsempata jatkossa vähän paremmin. Mutta pistetään tällä kertaa sitten vähän pidemmästi juttua tulemaan jokaisesta koirasta. 

Jopo (Sinnilän Jeejee) 6,5 kk, 38 cm, 10 kg
Jopolla on nyt ikää 6,5 kk, säkä 38 cm, painoa 10 kg eli aika pikkuinen uros. Muutaman sentin saisi ainakin vielä venyä lisää korkeutta, jotta pärjäilee kokonsa puolesta mediluokassa (35-43 cm). Ja boltsit puuttuu edelleen, joten taitavat jäädä kokonaan ilmaantumatta, harmillista mutta ilmankin pärjätään. 

Jopolla on aivan ihana luonne, se ottaa hienosti kontaktia minuun ja on reipastunut viime aikoina mahtavasti, kun ollaan aloitettu sekä agility- että (ihmis)hakutreenit. Metsästysjuttuja treenaillaan tietty myös; yritän treenata jotain pientä noutoon ja hallintaan liittyvää juttua päivittäin, ja aika hyvin Jopo on jo alkanut hiffata noudon perusteita. Ja ollaan jopa kerran käyty ihan tokotreeneissäkin, ja kivaa oli! (Testattiin Tessan ja Kaisan kanssa Rukan maanalaisen, puolilämpimän parkkihallin toimivuutta tokoilussa kovan lumisateen aikana ennen joulua, ja hyvin toimi, sieltä löytyi sopivan rauhallinen nurkka ja mukavasti häiriötä koirille, haastavimpana häiriönä valojen sammuminen jos kukaan ei liikkunut hetkeen, tämä oli ainakin Jopon mielestä aika jännää...) 

Hakutreeneissä ollaan lähinnä tutustuttu ihmisiin (palkkaamista ihmisten luo menemisestä) sisätiloissa ja etsitty ihmisiä lumiluolista, joihin Jopo menee tosi reippaasti ja pysyy kivasti (ja Jalluun verrattuna nätisti) maalimiehen luona kunnes maalimies tulee lukmiluolasta pois. Agilityssä tehdään vasta yksittäisiä esteitä, lähinnä hyppyä ja putkea. Pentutreffeillä joulukuussa saatiin Lotalta ja Hannalta kivoja uusia vinkkejä agilityn opettamiseen pennulle ja nyt treenaillaan niillä opeilla pari kertaa viikossa. 

Pentutreffeillä Längelmäellä 7.12.2013; Ralla, Romu, äippä-Sinni, Jopo ja Kille
Pentutreffeillä oli muutenkin huisin mukavaa, oli ihana tavata kaikki pennut ja pentujen omistajat. Tarkoitus oli tavata uudelleen tänä viikonloppuna Lotan ja Hannan kanssa, mutta työkiireiden takia meiltä jäi nyt reissu väliiin. Ehkäpä sitten keväämmällä...

Jopolla on edelleenkin se yksi pieni pahe, joka meitä ihmisiä vähän harmittaa; Jopo tykkää sisustaa kylppäriä uusiksi aina aika ajoin. Pääasiassa sisustusvimma on kohdistunut puutavaraan, mutta välillä laitetaan uusiksi myös kankaisia kuoseja...

Itsestään hajonnut peti
(josta on myös sälöytynyt jotenkin yksi koristeviiluista
ja viimeisimpänä pedin etureunasta löytyi mittavasti hampaanjälkiä...)
Eteisen matto on siirtynyt mystisesti puoliksi koiraportin taakse kylppäriin työpäivän aikana.
Kuulemma "Jeppe ehkä teki sen, me ei nähty mitään."

Jepen kanssa ollaan treenailtu agilitya maneesilla nyt pari kertaa viikossa ja fiilis sekä koiran että oman jalkavaivan suhteen on aika hyvä! Kana toimii Jepelle treeninamina todella hyvin ja Jopon osallistuminen treeneihin saa Jepenkin tsemppaamaan. Kateus on kantava voimavara koirienkin parissa... Ja olen tosiaan itse pystynyt nyt juoksemaan ainakin maneesin hiekkapohjalla ilman jalkapohjan kipeytymistä, toivottavasti jalka kestää myös kovemmalla alustalla. Edelleen jalka on aina levon jälkeen melkoisen pökkelö, mutta phkeiden ja jalkapohjan venyttely auttaa tosi hyvin. Saunajoogasta on ollut myös yllättävän hyvä hyöty, vaikka siinä ei varsinaisesti pohkeita venytelläkään. Kisakalenteria siis katsellaan, josko helmikuussa lähdettäisiin jo hallikisoihin... 

Jeppe on myös saanut viime aikoina ulkoilla vapaana, koska sille on yllättäen tuntunut syntyvän (viiden ja puolen vuoden jälkeen) jonkinlainen toimiva käsitys aiheesta "luoksetulo". Joulukuun alussa pentutreffien yhteydessä mökillä käydessä tosin luoksetulo ei mennyt ihan nappiin, kun Jeppe lähti omille teilleen sunnuntaiaamuna. Jäljestyskierroksen päätteeksi koira bongattiin rantasaunan lähistöltä kaivautumasta mättäässä olleeseen pesäkoloon (mitälie metsästänyt). Pakkastakin oli kymmenkunta astetta, onneksi koira löytyi niinkin helposti ja läheltä...

Jeppe mökillä karkureissun jälkeen 8.12.2013, edessä pesu ja aresti.
Not a happy puppy ;-)
Jallu on treenaillut Teemun kanssa hakua ja tokoa (jälkimmäistä vähän laiskanlaisesti mutta kehitystä syntyy onneksi siinäkin). Jallun kierrokset nousevat edelleen nollasta sataan ihan sekunnissa, mutta kyllä sillä alkaa pikkuhiljaa olla myös jotain käsitystä siitä, mitä saa ja mitä ei saa tehdä. Se ei vain kerta kaikkiaan pysty vieläkään oikein hillitsemään itseään... 

Jallusta otettiin myös viralliset lonkka- ja kyynärkuvat loppuvuodesta ja tulokset olivat kieltämättä mielenkiintoiset. Taustallahan on siis Jallulla puolivuotiaana havaittu radius curvus molemmissa jaloissa. Vasen etujalka on leikattu, sillä nivelrikon riski oli niin akuutti, että ilman leikkausta koira olisi ollut hyvin pikaisesti sairas. Eikä sitä tietenkään saanut leikkauksellakaan terveeksi, ainoastaan lykättiin nivelrikon etenemistä vähän pidemmälle tulevaisuuteen, mutta joka tapauksessa nivelrikko tulee Jallulle normaalia aikaisemmin. Eli koira ei missään nimessä ole terve, eikä sitä suositella käytettäväksi agilityyn, ja metsästystäkin koiralle suositellaan vain helpoissa maastoissa eikä pitkiä päiviä. Syksyllä muutaman kokeiluluontoisen pidemmän (koko päivän) reissun jälkeen Jallu ontui vasenta etujalkaa voimakkaasti. Tätä taustaa vasten oli kyllä erikoista saada virallisiksi tuloksiksi kyynäristä 0/0 ja lonkista A/A kun käytännössä koira on jotain ihan muuta. Täytyy vain toivoa, että edessä on silti monta tervettä vuotta meidän "Jalmarin" kanssa.

Jallu
Virtaahan Jallussa riittää, ja hienosti potentiaalia mm. hakutreeneissä. Joten toivoa täytyy, että koiran paikat kestävät vauhdissa. Hakutreenejä aloittaessa näytti siltä, että Jallun kanssa tullaan opettelemaan rullailmaisu, sillä koira ei haukkunut vaikka kuinka yritettiin haukuttaa. Pallolla houkutellen haukku kuitenkin löytyi alkutalvesta, ja nyt sitten "kärsitään" kolikon toista puolta eli liiallista intoa mennä maalimiehen syliin jos maalimies haukuttaa pallolla. Tauriaisen Mika keksi onneksi tähänkin ratkaisun: palloa täytyy pitää maassa käden alla kaukana kehosta, jolloin koira ei tunge syliin. Kevät tulee, luonnonvalo lisääntyy, ehkäpä onnistun päivittämään blogiakin vähän tiuhempaan (vaikka elämä onkin juuri nyt kovin kiireistä töiden ja kaikkien harrastusten kanssa). Lisää Teemun ottamia kuvia kuvagalleriassa!

* * * 
It's been a very long while since our last update, sorry! See photos above and in our photo gallery, quick update below.

Jopo is growing nicely, he's a rather small 6,5 months old youngster now, height about 38 cm and weight 9 kg. He was earlier a bit timid especially to loud noices and other dogs and kids running wildly around, but is now becoming braver. We try to train something small hunting related stuff daily, and we've also started training agility 1-2 times per week (single jumps and tunnel) as well as rescue dog stuff (searching people indoors and under snow i.e. snow quinzees). This has made Jopo much more active with other people and dogs, I'm happy about that. He's very easy to train, rather calm (compaired to Jallu) but still clearly a working cocker spaniel, active and eager to work. He does have a tendency to redocorate our bathroom i.e. demolish the wooden door frames and other chewable (though not so edable) stuff. And sadly, he still has no testicles. Well, nobody's perfect... 

Jallu is continueing training for avalance rescue dog. He's eager to search and now Teemu starts to work with the way Jallu expresses he's found something. A couple of months ago it seemed like Jallu would not express the findings by barking, but this changed by using a ball to lure him to bark - now he barks so eagerly we have to find out to calm him from climbing on the hidden person's lap if this person has a ball as a reward for Jallu. This was solved by hiding the ball under the persons's hand, see video above.

Jallu was also x-rayed for the official elbow and hip results, which (oddly enough concidering Jallu's history with radius curvus) turned out to be top scores.The dog has been ok lately, but suffered limping during heavier days of the hunting season last autumn.

What about Jeppe then? I'm training agility with him usually 2 times per week. He's rather calm and smart, clearly Jopo's presence in the trainings boosts Jeppe to try harder (jealosy is nice sometimes). My leg problems are hopefully ok now so I'm planning on the next agility competitions in February.

Jeppe has also been allowed to run free on our daily walking trips since he seems to have understood the concept of "come here". There are some occasional mishaps though, like the one at the cottage of Teemu's parents in the beginning of December: Jeppe ran of in the morning and Teemu followed the tracks only to find him in 50 meters distance from the cottage, digging some animal's nest underground.

Days are getting longer and we start to get some more light for shooting photoes outside, too. So maybe I manage to update the blog a bit more often... no promises though, life's pretty hectic right now!

1 kommentti: