1.10.2011

Operaatio Pujottelu

Kipiteltiin tänään kolme starttia Oulussa KAS:n kisoissa, ja otettiin kaikista komeat hyllyt. Komeat sikäli, että (jälleen kerran) tulosta olisi syntynyt ilman pujottelua, johon jokainen startti tyssäsi. Siltä osin jäi hyvä fiilis, sillä koira oli tosi motivoitunut ja pysyi hyvin hanskassa. Kontaktit eivät menneet ihan puhtaasti pysähdyksillä, mutta koira kuitenkin jarrutti (ja kontaktien pinnat ovat tosi liukkaat, joten Jepen vauhdilla on aika vaikea stopata A:n alatulolle). Keinun se jarrutti ihan hienosti.

Aiemmin päätin, että jos koira törttöilee, vihellän pelin poikki ja nappaan koiran kainaloon. No näin teinkin A-radalla (agility), kun pujottelu oli kolmanneksi viimeinen este. Koira ei mene pujottelua --> koira kopataan kainaloon. B-radalla (agility) pujottelu oli kolmas este, joten kompasteltiin pujottelua hyllyyn asti ja sen jälkeen jatkettiin sitten loppurata malliikkaasti. C-hyppyradalla pujottelu oli taas kolmanneksi viimeisenä, joten yritin ottaa koiran tarkasti haltuun heti putken jälkeen ja se lähtikin pujotteluun oikein, mutta sen pinna ei kestänyt loppuun asti. Toistettiin samaa mokaa hyllyyn asti ja yritin sitten napata koiran kiinni. No sehän karkasi pois mun luota ja putkeen, ja putkeen, kunnes sain sen kutsuttua hyppyjen kautta maaliin. Kohtuullisen noloa. Tässäpä video C-radasta, suurkiitos kuvaamisesta Eevaliisa Pohjaselle.



Videota katsoessa tajusin: vaikka meillä kummallakin oli mukavaa, onhan tuosta meidän tekemisestä oikeasti riemu kaukana! Koiran näkökulmasta pujottelusta tehtiin nyt tosi paska este, jota ei kannata edes yrittää, kun sen jälkeen tulee kuitenkin "pyyhkeitä" eli koira kopataan syliin.

Vaikka kisaamisesta on ollut varmasti hyötyä (sillä meidän tekeminen on parantunut koko ajan näiden 9 startin aikana), kisoista jää meille molemmille paska fiilis, kun ikinä ei päästä maaliin ilman epäonnistumista. Nyt yritetään kääntää tää homma vielä voitoksi ja aloitetaan operaatio "pujottelu on pop". Siihen sisältyvät varmaan seuraavat elementit:
  • Verkot takaisin käyttöön.
  • Tarvittaessa pujottelun lyhentäminen neljään tai kuuteen keppiin.
  • Ihan hullun hyvät palkat namialustalta, kädestä, avustajalta, sekä leikkimistä ja muuta ilottelua aina kun pujottelu sujuu.
  • Kisoihin mennään seuraavan kerran vasta kun pujottelu on oikeasti mukavaa.
  • Hyviä neuvoja otetaan vastaan - kommentoikaa jos teillä on kokemusta tällaisista haasteista!
Onneksi paikalla Peltokosken ratsastusmaneesilla oli paljon taitavia koirakoita, joten oli kiva seurata muiden menoa. Oli mukava tavata pitkästä aikaa Ari Korteniemi, joka järjesti keväällä 2009 mainion parson weekendin; Iines ja silloin syntynyt pentunsa Wilmer kisaavat jo 2. luokassa ja tekivät ihan loistavat suoritukset C-radallaan (hyppyrata), jota jäin katselemaan omien suoritusten jälkeen. Kiitos Ari, että tulit juttelemaan, vaikka en ensin sinua tunnistanutkaan ;-) Ja ollaanhan me edistytty Jepen kanssa hitusen tuosta parson weekendistä, jossa Jeppe järjesti kurssilaisille ohjelmaa karkaamalla heti kättelyssä, jonka jälkeen kurssiohjelma muuttui ensin jepenetsinnäksi, ennen kuin päästiin varsinaisiin aiheisiin... ;-))) Tai ainakin itse olen oivaltanut sen, että Jeppeä EI päästetä vapaaksi, ja toisaalta agilityradalla se kuitenkin tekee jo samaa rataa mun kanssani (mitä ei todellakaan tapahtunut kesällä 2009 kun lajia ajoiteltiin).

Näpsin myös joitakin kuvia, vaikka valo ei meinannutkaan riittää eikä radan sivulle oikein päässyt hyviin kuvausasemiin. Tässä joitakin otoksia ja lisää Picasan kuvagalleriassa:








* * *
Today 3 starts in official agility competitions, all failed due to weave poles. Otherwise progress, Jeppe was eager to run with me (instead of choosing his own course plan), put now we'll put our competition wishes on hold for a while to fix the weave pole problem.

4 kommenttia:

  1. No jaa, kun nyt katsoin B-radan videon (jota ei siis vielä ole netissä), näyttipä lurjus hyppäävän renkaan väärästä välistä, enkä edes huomannut... Mutta muilla radoilla rengas meni ok, siitäkin saapi olla iloinen!

    VastaaPoista
  2. Jeppe on ihan samanlainen rontti kun Turo! :D Aina saa jännittää ettei se singahda jonnekkin karkuun. Suorituksen se keskittyy hyvin, mutta jos antaa jäädä vapaana "oleilemaan" ilman kaappausta niin joko se on merkkailemassa tai toisten koirien kimpussa. Onneksi tämä paranee kokoajan.

    Hieno rata keppejä lukuunottamatta! On se vaan niin vaikea este. Itse olen harjoitellut käsiviennillä, ja mun avustuksella Turo on mennyt hyvin. Miedän kouluttaja vain sai pienen kilahduksen kun hänen mielestään ainoa oikea tapa on verkot, jolloin koira saadaan kepeille itsenäiseksi. No kyllähän mä harjottelisin verkoilla, mutta meidän omatoimikentällä Ojangossa ei ole verkkoja.. Ohjatussa koulutuspaikassa kyllä, mutta viimeksi kun yritin siellä keppejä tehdä, niin vaikka siinä on pahvia välissä agilityradalle, niin meiän poitsu kuuli kivoja rata ääniä, karkasi ja lähti häiriöimään toisten rataa. Tosi kiva! :( Jotenkin sitä ei saa tarpeeksi motivoitumaan keppeihin, jotta se ei ottaisi häiriötä muista. Kai sitä pitäisi sitten minikepit rakentaa omalle pikku takapihalle ja siihen rakentaa verkot...

    Tsemppiä treenailuun!

    VastaaPoista
  3. Kiitos tsempistä Iinu!

    Meillä tosiaan käsiviennillä harjoittelu tyssäsi aikoinaan siihen, että Jepellä meni heti hermo, kun se ei saanut palkkaa saman tien. Se kuumui ihan kamalasti. Sen takia tein itse verkot ja pistettiin kepit pystyyn meidän pihalla. Verkkoa saa ostaa ihan vaikka Rautiasta, ei ole mun mielestä kallista (mutta voi olla, että näin syksyllä sitä ei ole enää tarjolla). Koulutusalueelle tehtiin verkkojen kiinnitys halkaistujen (keppien paksuisten) muovisten viemärinputkipätkien avulla "slip & lock" -pikakiinnityksenä, joka toimii varsinkin alumiinikepeissä tosi hyvin. Kotipihan verkot kiinnitän vain narunpätkillä.

    Ja kotona koira pujotteleekin tosi mallikkaasti, koulutusalueella samoin aika ok, mutta kisassa sillä menee hermo kun se ei saa palkkaa. Vaan nyt yritetään tehdä esteestä mukavampi, jotta se oikeasti haluais tehdä sen eikä lähde etsiskelemään putkea tms. Kyllä tää tästä!

    VastaaPoista
  4. Teillä on hyvä alku! Kyllä se siitä, me ollaan vielä niin alkutekijöissä keppien kanssa että ihan jännittää :D Käsiviennillä menee hienosti, joten jos sitä "salaa" jatkaisi sillä tyylillä, ja yrittäisi sitä kättä vaan häivyttää... Tai sitten rakennan ne verkot takapihalle, kunhan saisi aikaiseksi :)

    VastaaPoista