10.5.2012

Raadonetsintää ja ulkokenttätreeniä

Viime viikolla jatkettiin poronraatojen etsintäkoulutuksen parissa kahden päivän verran. Eka päivänä heräteltiin koiria hieman lavatreenin avulla. Hajustettua lelua tai poronnahan palasta (koirasta riippuen) sijoiteltiin eri lavan alle ja pyrittiin kohdistamaan koiran huomio nenänkäyttöön ja hajulähteen etsimiseen. Eka päivänä Jeppeä kiinnostivat aika lailla kaikki muutkin hajut, eikä hajustetulla lelulla leikkiminen oikein innostanut. Vaihdettiin lelu poronraadon palaseen, ja leikkiminenkin alkoi kiinnostaa.Vedettiin myös lähimaastoon pari verijälkeä ja käytiin kahlaamassa ne. Olin pelännyt kelin olevan koiralle haastava, mutta terrierintirri kulki kevyesti hangen päällä - toisin kuin minä! Lumikengistäkään ei aina ollut apua sohjoisessa höttölumessa. Treenipäivä oli suunniteltua lyhyempi, mutta enpä olisi juuri enää jaksanutkaan ainakaan jäljestää, keli vei mehut täysin.

Toisena päivänä jatkettiin lavatreenejä, ja nahanpalasella leikkiminen alkoi kiinnostaa jo Jeppeä tosi kivasti.Lisäksi treenailtiin myös etsimistä hangen alta, ihan eka kertaa. Jeppe paikansi raadon ihan hyvin, mutta kaivamisesta se ei ensalkuun innostunut. Auttelin sitten vähän kaivamishommissa, ja Jeppe hoiteli raadon tehokkaasti ulos lumiluolasta. Piilotimme tämän treenin jälkeen raadon uudestaan Jepen nähden ja annoimme sen "etsiä"; sillä kertaa se jopa kaivoikin raatoa esille innokkaasti, mutta valitettavasti tämä suoritus ei tallentunut videolle.


Sunnuntaina siirrettiin (reippaan toukokuisen 10 cm lumisateen jälkeen) agilityesteet maneesilta ulkokentälle. Ihanaa! Tänään käytiin sitten treenailemassa eka kertaa. Rakennettiin sama rata kuin mitä treenailin viimeksi yksin maneesilla; tällä kertaa pujottelun viereen saatiin myös ratapiirustuksessa oikeasti ollut rengas.  Videot latautuvat parhaillaan Youtubeen, tässäpä karu yhteenveto: 
  • Jeppe pudotteli rimoja (tälläkin kertaa; sama ongelma oli myös viime kerralla). Syy: minä käskytän tai kehun sitä juuri kun se on hyppäämässä. Ratkaisu: lisää hyppytekniikkatreeniä ja ohjaajalle fiksummat aivot ;-)
  • Jeppe ei alussa malttanut pujotella (karkaili mm. renkaalle), mutta kun koiran kierroksia sai alas, pujottelu sujui hienosti. Jee! 
  • Rengas oli talvitauon jälkeen selvästi mieluinen este, mutta silti vauhdissa se suoritti sen kerran väärin (hyppäsi ali). Syy: liian vähän rengastreeniä. Ratkaisu: lisää rengastreeniä ja ohjaaja sijoittuu tarkkaan, jotta koira näkee ohjauksen ja oman hyppylinjansa renkaan kohdalla. 
  • Takaakierto houkutusputken kanssa ei edelleenkään toimi. Lisää haltuunottotreeniä. 
Tässäpä vähän videota. Rengasta ei ole päästy harjoittelemaan koko talvena (kun se ei mahtunut esteiden siirtokuormaan). Niinpä Jeppe huomasi kesken pujottelun, että rengas ois kiva este:Kyllä meillä oli vähän parempiakin ratoja, ihan nollarataa ei kuitenkaan saatu aikaiseksi kun Jeppe halusi kolistella rimoja alas (huutelin ohjeita just kun se oli ponnistamassa, ajovirheitä siis). Mutta jos kyseessä ollis ollut virallinen kisa, ois oltu oikein onnellisia tuosta kymmenen virhepisteen tuloksesta, tähän asti ollaan noukittu vain hyllyjä...Huomenna töiden jälkeen suunnataan Passatin keula kohti Joroisia ja meidän käyttölinjaista cockerspanielipentua, jonka nimeksi tulee Jallu (Kuusiviidan Lupo). Nähdään nyt Jallu kolmatta kertaa, ja tällä kertaa se lähtee vihdoin meidän matkassa kotiin. Voi miten jännää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti