14.10.2011

Aktiiviset koirat

Tänään käytiin syksyn eka treenireissu Oulun kupeeseen Active Dogin areenalle Anskun, Nyytin ja Vanillan kanssa (ja tietty myös Jeppe mukana). Mikko Aaltonen veti meille taas erinomaisen treenin, kyytiä saivat niin jalat kuin pääkoppakin. Edellisen kerran käytiin Mikon treeneissä toukokuussa, ja kyllähän onneksi jotain kehitystä on tapahtunut myös tässä välillä. 

Treenattiin välistävetoja (kääntyen peruuttamaan), päällejuoksuja (vain vastakäsi/hartialinja kääntyy, alakroppa jatkaa menosuuntaan) ja "käytännön pakosta" aika paljon kontaktien alastuloja, kun Jeppe ryykäili niitä. Ohjauskuviot sujuivat omasta mielestäni yllättävänkin hyvin (paitsi päällejuoksu on mulle vaikea, tuppaan peruuttamaan), mutta voi kökkö meidän kontakteja! Niitä saadaan nyt treenata oikein urakalla ennen marraskuun alun parsonien teholeiriä Active Dogin tiloissa Mikon ja Mari Kaplaksen vetämänä...

Koskapa asiat tuppaavat unohtumaan, kirjasin Mikon ohjeita muistiin. Nämä ovat nimenomaan Jepelle tarkoitettuja juttuja, ei siis kannata yleistää (eritoten toi kurinpito sopii varmaan vain toiselle yhtä kovapäiselle jäärälle kuin meidän Jeppe). 

Muutama unohtunut perusasia
 • Ota koira hihnaan aina suorituksen jälkeen – älä anna sen haahuilla itsekseen äläkä varsinkaan päästä sitä karkaamaan putkeen. 
 • Ärähdä sille kunnolla, kun se törttöilee (varsinkin jos se alkaa räksyttää). Mikko näyttää alla mallia (tuloksena hölmistyneen nöyrä koira ;-)


Kontaktiesteiden treenaaminen
 • Sijoita namialusta riittävän kauas, jotta koira ei ehdi karata sille suoraan alastulon läpi juosten.
 • Jos koira ei pysähdy oikein alastulolle, ÄRÄHDÄ KUNNOLLA, palauta se alastulolle ja vapauta, mutta älä palkkaa. Aloita uudelleen sieltä mistä lähdit edelliselläkin kerralla (älä palaa pelkästään kontaktiesteen alkuun, sillä siten koira oppii, että kontaktiesteen alastulon ryykäämällä se saa toistuvasti palkkaa lyhyistä suorituksista).
 • Liiku alastulon ohi (rauhallisesti, vauhdilla, nopeutta vaihdellen); seisahdu ja vapauta koira namialustalle.
 • Treenaa ilman namialustaa, lisää namialusta (itse tai avustaja lisää) tai nakkaa lelu palkaksi. Koiran tule kestää liikettä, koira saa liikkua palkalle vasta vapautuskäskyllä. Voit alkaa vapauttaa koiraa ollessasi myös itse liikkeessä.
 • Sijoita namialusta tai lelu hyppyesteen taakse; koiran tulee kestää se, että palkka tuleekin vasta seuraavan esteen jälkeen. 
Tässä meidän viimeinen, jokseenkin onnistunut suoritus A-esteeltä (tosin videon alkuosassa juoksen taas tönkkönä ja kyyryssä, kun keskityn niin kovasti siihen, miten saan koiran kääntymään hypylle putken sijaan).Pujottelun treenaaminen (verkoilla, ilman verkkoja)
 • Lähetä koiraa pujotteluun aina muutaman esteen kautta erilaisista kulmista; pyri ohjaamaan se ensimmäiseen väliin selkeästi. 
 • Jos koira tekee virheen, aloita aina uudelleen samasta paikasta (ei pujottelun alusta, vaan estesarjan alusta). Kiellä koiraa päättäväisesti kun se oikoo!
Pujottelua ehdittiin kokeilla vain pari kertaa (aika meinasi loppua hieman kesken, ensi kerralla pitänee varata enemmän kuin 30 min/koira), mutta halusin katsoa, miten Jeppe menee pujottelun vieraassa paikassa. Kotipihalla ja koirakerhon koulutusalueella se nimittäin pujottelee hienosti, mutta kisoissa homma menee ihan pipariksi. Ja näinhän siinä tapahtui myös tällä kertaa. Kokeiltiin ohjureilla (kun minä hölmö unohdin ottaa verkkoja mukaan), mutta Jeppe oikoi ohjurien ali tai yli. Mentiin pari kertaa siten, että Mikko ohjasi Jeppeä hihnalla. Tämän jälkeen mentiin myös (pienellä aloitusvauhdilla) ilman hihnaa. Tämä sujui, mutta pujotteluun meno hypyn kautta ei onnistunut. Tarvitaan siis hulluna toistoja verkkojen kanssa. 

Pujottelusta ei ehditty ottaa videokuvaa, mutta tässäpä pätkä radan alkuosalta mukaanlukien mun kankea päällejuoksu (ennen puomia).Mikko antoi Anskulle ja Vanillalle hyviä vinkkejä irtoamisen treenaamiseen, joten kirjoittelenpa ne samalla tähän, jotta muistan kokeilla niitä myös itse.

Irtoamisen treenaaminen yhdellä hypyllä:
 • Sijoita palkka hypyn taakse, kutsu itse koira hypylle lähellä palkkaa.
 • Siirry aina kerta kerralta kauemmaksi palkasta; takaviistoon sivulle.
 • Toista kunnes olet itse melkein koiran lähtölinjalla.
 • Tämän jälkeen aloita sama alusta, mutta palkka tulee lentävänä leluna (lähelle edellisen palkan sijaintipaikkaa) sinulta juuri kun koira on hypännyt hypyn yli (juuri ennen kuin koira ehtii katsoa sinua). Siirry aina kerta kerralta kauemmas hypystä takaviistoon sivulle.
Lisää videoita: www.youtube.com/sariruka. Jäi kyllä hyvä mieli treeneistä, ja oli ihana päästä treenaamaan valoisaan, lämpimään sisähalliin. Marraskuussa ei mennä erikseen Mikon treeneihin, kun saadaan nauttia tätä harvaista herkkua kahden päivän ajan parsonleirillä. Mutta muutoin talvella  on tarkoitus käydä Mikon luona kerran kuussa. Vaikka hommaan tuhraantuu koko päivä, rutkasti dieseliä ja yksityisopetuksen hinta, on se kyllä sen arvoista! 

  Ei kommentteja:

  Lähetä kommentti