5.9.2010

Treeniä ja edistymistä

Jepen ja minun sunnuntai oli täynnä agilityä, kouluttajana haukiputaalainen Jari Tienhaara. Meidän ryhmämme treeniaika oli puolen päivän jälkeen, mutta menimme kentälle heti aamusta imemään viisautta aiemman ryhmän touhuista. Videoin samalla kaikki koirakot; jäimme paikalle vielä oman ryhmän jälkeenkin seuraamaan kisaavien/kisavalmiiden treenejä ja kuvaamaan heidätkin. Videot Youtubessa.

Jarin "teesit" lyhykäisyydessään:

 • Motivointi on kaiken A ja O. Vaihtele motivaation lähdettä (nami, lelu), anna 2 palkkaa samalla radalla (esim. nami matkalla ja lelu lopussa). Pidä nami tai lelu kädessä koiran näkyvissä; kiinnitä tällä tavalla koira käteesi. Älä piilota palkkaa liikkuessasi omaan lähtöpaikkaasi! Tavoitteena on saada koira kiinnostuneemmaksi ohjaajasta kuin mistään muusta radan lähistöllä.

 • Koira palkataan vain kun se tekee jotain oikein; älä ole ruokinta-automaatti!

 • Lähdössä käytä tarvittaessa makupalaa koiran suussa, mutta älä anna sille sitä (se ei ole vielä tehnyt varsinaisesti mitään).

 • Lähdössä muista aina tarkistaa, että koira on edullisessa linjassa seuraavia esteitä (etenemisen suuntaa) ajatellen.

 • Jos pysähdyt (tai sinulla on aikaa seisoskella) radalla, jotain on mennyt pieleen.

 • Koira seuraa ylävartalosi linjaa ja pyrkii aina kehosi etupuolelle ("koira seuraa napaasi").

 • Älä estä koiraa vaan pyri ohjaamaan se haluttuun paikkaan (vrt. putken blokkaaminen Jepen kaltaiselta putkihullulta koiralta voi kiinnittää koiran huomion putkeen eli saa aikaan sen, mitä juurikin yritettiin välttää).

 • Ylävartalosi näyttää koiralle linjan, liikkeesi näyttää etenemisen suunnan. Voit siis ohjata myös ns. päinvastaisessa asennossa esim. peruuttaen. Tämä on nopeampi tapa kuin kääntyä ympäri, jolloin koira hakee kaikki esteet ko. ympyrän ulkolinjalta.

 • Eteen lähettämisen opettaminen: ketjuta esteet "takaperin" targetin avulla; näytä koiralle targetin sijainti ja targetilla oleva palkka, ohjaa sen jälkeen koira targetille aina pidentyvillä etäisyyksillä. Samalla koiralle opetetaan uusi asia heti ohjauksen alussa; suorituksen loppuosa on aina tuttu.

 • Tiukan käännöksen opettaminen: sijoita makupala/lelu koiran nähden sen siivekkeen taakse, jonka ympäri koiran halutaan kääntyvän nopeasti. Lähetä koira hypylle; se saa palkata itse itsensä siivekkeen luona olevalla namilla/lelulla.
Jeppe oli pääosin ihan mukavasti mukana touhussa ja motivoitui hienosti sekä lihapullista että lelusta. Tosin lelun luovuttaminen oli välillä ongelmallista; vaihtokauppa lihapullaan toimi hetken verran, mutta lopulta jouduin komentamaan koiran luovuttamaan lelun. Eteen lähettäminen ei sujunut, vaikka sitä ollaan treenattu kotona. Kotipihalla on kuitenkin sen verran vähän tilaa, että olen lähettänyt Jepen enimmäkseen yhden tai kahden esteen taakse suoralla linjalla ja lyhyillä esteväleillä (hyppysarja). Nyt pitää siis alkaa treenata kaarevia linjoja ja pidempiä estevälejä. Ja minun oma liikkumiseni oli taas laahustamisen ja pyllistelyn yhdistelmä, mutta kivaa oli ja opittiin paljon uusia juttuja ja erilaista näkökulmaa ohjaamiseen. Tältä se näytti parhaimmillaan:Jepellä oli vielä virtaa jäljellä ja se lähti "iltalennolle" eli sorsastamaan Teemun ja Antin kanssa. Jospa sieltä vihdoin tulisi saalistakin, jotta koira saisi palkkansa  lampien rannoilla rämpimisestä. Sehän lähtee toki joka kerta innolla metsälle Teemun kanssa, mutta jos saalista ei koskaan tule, se keksii sitten ihan omat metsästysretket aina tilaisuuden tullen ;-)

2 kommenttia:

 1. Harmittaa kun ei tajuttu tulla tuonne ;< ois varmasti ollut paljon hyötyä...

  VastaaPoista
 2. Ihmettelinkin, kuinka ette olleet mukana; luulin teillä olleen parempaa tekemistä ;-) Ryhmissä olisi ollut vielä tilaakin. No seuraavalla kerralla sitten! Yritetään varmaan saada ulkopuolisia kouluttajia aina silloin tällöin kunhan talven treenipaikka vahvistuu.

  VastaaPoista